Autistisch? Ga drummen

30 mei 2022

Drummen kan adolescenten die gebukt gaan onder autisme helpen. Regelmatige drumsessies geven na enkele maanden al meetbaar én merkbaar resultaat.

Willem Schoonen30 mei 2022, 21:00
Dat blijkt uit een experiment waarvan onderzoekers van Kings College London verslag doen in vakblad PNAS. De onderzoekers wierven 36 jongvolwassenen, die nog nooit een trommel hadden geroerd. Ze begonnen allen met een drumsessie. Daarna kreeg de helft van de groep twee keer per week drumles (onderzoeksgroep) en de andere helft niet (controlegroep). Na acht weken kropen ze allemaal opnieuw achter het drumstel.

Resultaat: de leden van de onderzoeksgroep waren beter gaan drummen. Logisch, want die hadden les gehad. Maar waar het om ging: zij hadden de symptomen van hun autisme ook beter onder controle gekregen. Hyperactiviteit en concentratieproblemen werden minder naarmate er beter werd gedrumd.

Het brein van de drummers veranderde
De verbetering, zeggen de onderzoekers, is terug te voeren op een van de hogere controlefuncties in de hersenen. Namelijk inhibitie: het vermogen om een impuls te onderdrukken of een reactie af te remmen. Met hersenscans konden ze dat ook zien veranderen in het brein van de drummers.

Het resultaat komt voor de onderzoekers niet helemaal onverwacht. Het was al bekend dat een stoornis in de hogere controlefuncties, zoals inhibitie, maakt dat kinderen en jongeren meer moeite hebben met ritme en beweging.

Een drummer moet het juist hebben van ritme, timing en beheersing van zijn bewegingen, en raakt daar mee het hart van verscheiden symptomen van autisme-spectrum. Opmerkelijk in dit experiment is dat het daar zo effectief kan zijn: na een periode van acht weken was er al een significante verbetering te zien. Volgens de onderzoekers alle reden om nu klinische proeven te starten met drumles voor mensen met autisme en verwante diagnoses.

Foto: Drummer Jeremiah Martin Green van de band Modest Mouse.
Beeld ANP / EPA

Webdesign en realisatie: dehoopenkoning.nl